Емисија Разбуђивање: Кордун се у срцу носи - www.krajinada.com

15. децембар 2018.


ЕМИСИЈА РАЗБУЂИВАЊЕ: КОРДУН СЕ У СРЦУ НОСИ


 У  двадесет и другој емисији емисији "Разбуђивање" гостовао је Стево Бекић, оснивач и уметнички руководиоци КУД "Петрова Гора Кордун".Стево Бекић је рођен 1945. године у кордунашком малом селу подно Петрове Горе. Завршио је Војну техничку академију у Загребу, а после је службовао на више места по бившој Југославији као официр ЈНА.

Стево Бекић је велики љубитељ и чувар народне трације Кордуна и читаве Крајине, јер то је исти народ. У емисији Разбуђивање причао је о Кордуну: географски, историјски и етнографски.

Кордун је регија која се налази између ријека: Коране, Купе, Глине и Мрежнице. Срби су се у ове крајеве почели досељавати још у 16. веку приликом турског продирања на Балканско полуострво. Тада се то подручије звало "Кордон", који је био сав под брежуљцима и било је лакше Турцима ту проћи у својим походима на Европу.Срби који су долазили из Старе Србије су примани и давана им је земља од аустријског цара, али су они за узврат морали да ратују за интерес германске царевине. Били су војници, а не кметови. Ватикан је константно желио да их покатоличи. Касније је Бечки двор створио Војну Крајину у коју је ушао и Кордун. Слабљењем Османлијске царевине смањила се потреба за војницима - граничарима.

Након Првог светског рата Кордун је ушао у састав Краљевине СХС.

У Другом  светском рату Кордун је био регија са највише пострадалих Срба. Сваки трећи становник није преживео рат. Усташе су на Кордуну починиле стравичне злочине као што су: Садиловац, Пркос, Вељун итд. После Другог светског рата о усташким злочинима се причало са шапатом.

Распадом Југославије 1990-их Кордун је опет настрадао. А његови житељи нашли су се августа 1995. године у колонама за Србију. Стево Бекић је основао 2000. године групу КУД "Петрова Гора" и са њом имао много наступа по Србији, БиХ, Црној Гори.

Поред тога, Бекић је објаснио које су специфичности за Кордунаша и најавио два концерта; први у Земуну 15. децембра и други 17. децембра на свечаној академији "Крајина живи".

 
Tags:
EMISIJA RAZBUDJIVANJE
TRADICIJA OBICAJI
STEVO BEKIC
KORDUN U SRCU
PETROVA GORA
VOJNIC VRGINMOST
SLUNJ RASTOKE
TOPUSKO KARLOVAC


Оцијените нам овај чланак:Кристална ноћ у Госпићу 30 година касније (1991-2021)

Чувар материјалног блага - Жељко Утвар

Разбуђивање - Филм Дара из Јасеновца је дуг прецима

Квaдрaтурa кругa: Крajино моja судбино

Разбуђивање - Убиства и прогон Срба у Сиску 1991 - Ненад Абрамовић

Разбуђивање - Замрачена тема о Вуковару 1991

Емисија Разбуђивање: Кордун се у срцу носи

Емисија Разбуђивање: Лички диваниБрој посјета: 1747
Број гласова: 15