Девети Лички вишебој у Апатину 02.08.2009 - www.krajinada.com

23. фебруар 2016.


ДЕВЕТИ ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ У АПАТИНУ 02.08.2009


Већ девету годину за редом у Бањи Јунаковић код Апатина (иначе новије личке престолнице), одржава се манифестација звана ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ. То је нама било упало у очи, да би могли посјетити тако нешто.

Планирано наравно више људи.. али одоше само пар: Витез, Обровац, Беба и ја. Личкуљица Сааша се послије придружила.

Мој субјеткивни утисак је да је сама манифестација Лички вишебој превазишла онакав начин организовања, и да треба мало побољати.

Гости су долазили из Сомбора, Апатина, Новог Сада, Осијека, Вуковара, Београда, Невесиња, иностранства итд.

Овогодишњи терен за вишебој је био у непосредној близини базена. Није било монтажних трибина, како би што већи број гостију и посматрача могао да види терен и учеснике. Терен како сам чуо за разлику од прошлих година је измјештан, пошто се сада ту граде нови објекти, терени, итд.

Пиће можете купити само на два мјеста.. прво је "локал", точено пиво, и то млако, а не хладно. Друго је у ресторану оближњег хотела (остало су људи доносили у својој режији). Ресторан ни изблиза какав би требао да буде, ал ајде. Није ми циљ да неком овде држим предавања, али ако је нешто 9. пут организовано, онда треба и кораке напред направити.

Занимљиво је било видјети (ако сте довољно високи, па успете да се на врх прстију пропнете) саме учеснике.. рецимо у вучењу конопца. Екипа Џимитранса је упечатљива, сваки има по 150 кила  Оно што је нама пало на памет јесте да неке наредне године и ми са Крајинаде учествујемо као екипа тамо, али требало би ја понове да променим килажу, на горе.

За бацање камена са рамена, Дуки је фаворит. Обарање руку би ваљало ове претходне грдосије и још Михаила. Гледао сам мало и то обарање руку двојице грмаља. Човјече оно стол се за мало није поломио под њиховом рукама!?

У неко време и наша Сааашаа дође, са све пивом и вишњом. Тражила нас, али не може нас наћи. Смарили је неки на мобилни. Мало још прозујали и кренули назад за Нови Сад.

Још док смо ишли тамо, мене жандари изули за 'црвену' новчаницу. Веле ови наши како са Чулетом не требаш плаћати гориво, већ казне за прекорачење брзине. Наиме на изласку из неког села стоји ограничење 80км/сат, а ја возио 100, ови то без радара уклавирили, и одмах "стоп". Документа на преглед, и опрема. Чим ми је споменио опрему, знао сам шта је.. Гладни су и жедни, па да их намиримо. Још онај ме пита: Јел имам "трокут", помислим овај је неки из нашег краја.

Доста се путује до тамо. Скоро два сата из Новог Сада, а замисли да идемо 60км/сат.

Када смо се враћали Саааша ишла са нама, па вели, како тамо код Оџака на семафору требамо ићи лијево, а не право како смо Лички витез и ја рекли. Да не буде да не поштујемо права жена, послушамо је. Прошли неке лежеће полицајце, а то је био први знак да нешто не ваља...

Дошли у Бачки Грачац и тамо сретнемо неког полицајца на улици и питам га ја: "Ђе је пут за Нови Сад?", а овај се почеша по глави и чим је рекао: "Аауууу". Све ми је било јасно. Окрећем аутић за 180 степени, шкрипе точкови  и назад за Оџаке и семафор.

Дошли у Србску Атину и правац Штранд, гдје смо гледали завршетак финала у Риму, за ватерполисте и наше злато! Послије одосмо лагано у Витезове дворе. Тамо је било праавооо.

Изнео људина пиће и мамине кифлице и ту смо диванили правски. Смијали се, ко што иначе радимо... ово Дуки нешто причао, мало и ја. Спомињали све и свја. Неке личке шале и онда никако да кренемо. Дај да домаћини иду спавати.

Одосмо уз пјесму која је грмила из аутића  и онда лудница у ауту када смо се враћали за Бели град. Има један мали кадар снимљен са Бебиног фотоапарата, па ће сутрадан и то да буде овдје. Вријеме глуво доба ноћи, а оно трешти у аутићу "Ђе си света земљо преко Дрине" 

Да, интересантна је ствар да може радио да прави бољи штимунг него оркестар у Б. Јунаковић.

Док сам их побацао на три чуке, то сам дошао кући у 03:00 часа.. и кревет је мајка!

"Рано јутро пола пет.. мирно спава поштен свет, само лудак као ја, кући се не враћа"

Апатин испод очекивања, Нови Сад на нивоу! 

 

Написа: Чуле
02.08.2009.Добар извјештај Чуле!

Слажем се са тобом да лички вишебој заслужује пуно бољу организацију с обзиром на овакву масовност. Није то прва година да имају оправдање.

Ово се већ девети пут организује. Треба да дигну на мало виши ниво.


Видјели смо да ту долазе људи са разних страна, поготово са простора наше РСК, зато би барем њих требало испоштовати.

Углавном је све прошло у најбољем реду и у правој личкој атмосфери.

 

Лички витез
03.08.2009.
Tags:
GRAD APATIN
ZAPADNA BACKA
KRSNI LICANI
LICKI VISEBOJ
AVGUST 2009
BANJA JUNAKOVIC


Оцијените нам овај чланак:Дечији фестивал фолкора Ђерам у Бршадину први пут

Први пут послије тридесет година - литија Срба центром Вуковара

Једна мајска, крајишка журка у Батаји

Цeрaњe Доњe – Гдe сe дeцa рaђajу ту и сeло живи

Промоција књиге о Стеви Чутурилу у Београду 10.3.2012

Мали Градац 30. јул 2011

Сијело Тромеђе 26. пут - Ојкача се најбоље чује подно Динаре

Прослава Божића у Двору на Уни 2016Број посјета: 2315
Број гласова: 25