Изложба Стевана Олујића из Зеленграда на Златибору - www.krajinada.com

18. март 2016.


ИЗЛОЖБА СТЕВАНА ОЛУЈИЋА ИЗ ЗЕЛЕНГРАДА НА ЗЛАТИБОРУ


Изложба дрворезбарских радова Стевана Олујића Добре била је у Музеју ”Старо село” у Сирогојну у суботу, 17. јуна, 2006. године у 17 часова у Дворани Музеја. На отварању одржао се концерт изворних певачких група из Крајине и ужичког краја на летњој позорници, групе “Велебитски враголани” састављене од Крајишника који данас, у избеглиштву, живе у Сомбору, као и женске и мушке певачке групе друштва “Ера” из Ужица. Представио се и диплар Душан Љубишић из Крупе, а крајишке песме певаће Светлана Спајић, етно певач из Београда.

На изложби су приказани дрворезбарски радови, најпре скулптуре, а потом и употребни предмети од дрвета украшени богатом урезаном геометријском и вегетабилном орнаментиком. Својим скулптурама Добре настоји да забележи свет завичаја, земљаке, њихове портрете, свакодневне послове, па и пошалице. Многобројне предмете покућства, столице и столоваче, шкриње и троношце, преслице и вретена, чешљеве, дрвене кашике, свирале и дипле, гусле и букаре – чаше за вино, одувек су израђивали буковачки дрворезбари из Зеленграда и Жегара, најпре за своје потребе, али и за продају пазарним данима на оближњим пијацама.

Стеван Олујић, већ у годинама и нарушеног здравља, у новој средини, али окружен својим укућанима, старим и новим пријатељима и успоменама, наставља да теше, дуби, урезује и “шара” богату, раскошну орнаментику у дрвету које за њега доносе земљаци из завичаја или га проналази у новом окружењу.

Дрворезбар Стеван Олујић, по отварању изложбе својих радова, одржао у Музеју краћу обуку обраде дрвета, тесања, резања, украшавања орнаментиком и обликовања скулпторалних дела.

Учешће на овој обуци за све полазнике је бесплатно, а сви заинтересовани да упознају дрворезбара Стевана Олујића и његово мајсторство уметничке обраде дрвета су добродошли.

 

 

Аутор: Зорица Ивковић
Виши кустос Музеја
Извор: Сирогојно.рс
 
Tags:
OBROVAC ZELENGRAD
STEVAN OLUJIC
DRVODELJA UMETNIK
DALMATINSKA ZAGORA
SRCE BUKOVICE


Оцијените нам овај чланак:Нaроднa послaницa Сaњa Лaкић обишлa Србe у Хрвaтскоj

Личко прело у Бусијама 23.11.2013

Путовање у Лику, септембра 2012. године

Крш у Жагровићу изнедрио многе знамените људе

Мали Градац 30. јул 2011

Шампион из школе без фасаде: Најдан Газибарић

Пударина у Бијелом Брду: Чувари винограда и старих обичаја

Три стољeћa Слaвковe плeтaрe у БалинцуБрој посјета: 2297
Број гласова: 5