Никола Тесла добио улицу у Канади - www.krajinada.com

14. мај 2016.


НИКОЛА ТЕСЛА ДОБИО УЛИЦУ У КАНАДИ


Највећи српски и један од најважнијих свјетских научника Никола Тесла, уз велике напоре групе Срба, добио је своју улицу у граду Хамилтону у Канади.

Градско вијеће Хамилтона је за дан реализације пројекта одредила 10. јул, на 160. рођендан великана, када ће бити одржана церемонија преименовања дијела тренутне Burlington Street у Nikola Tesla Boulevard.

Градско вијеће Хамилтона је процијенило да је за замјену 17 знакова, који ће носити Теслино име, потребно 150.000 долара. Да би све протекло без застоја патриоте окупљене око организације „Nikola Tesla Educatonal Charity Organization“ одржале су гала прославе у циљу прикупљања средстава, те је прикупљено и више од 150.000 долара колико је било потребно.

„Нећемо овдје стати. У плану већ имамо да се од остатка новца крене у кампању да се једна средња школа у Хамилтону преименује у Никола Тесла, а поред тога основан је фонд за награде дјеци која у својим радовима обрађују теме из Теслине области“, рекао је Верослав – Вик Ђурђевић, предсједник НТЕК-а и иницијатор овог пројекта.

Ђурђевић је истакао да је Хамилтон први град који је, прије сто година, добио наизмјеничну струју какву познајемо данас и то управо захваљујући овом великом научнику.

Булевар Николе Теслен (Фото: http://www.teslaeducational.ca)

 

„Постављањем 17 знакова на аутопуту, којим сваки дан пролази 250.000 путника, ово ће бити до сада највећа изложеност имена Николе Тесле на свијету“, рекао је Ђурђевић.

 

 

Извор: nezavisne.com
11.5.2016.
Tags:
NIKOLA TESLA
POKRAJINA ONTARIO
HAMILTON KANADA
POZNATI KRAJISNICI
LICKO DIJETE


Оцијените нам овај чланак:Милан Живковић из Книна: Без занатлија нема ни заната

Обиљежавање три вијека Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Осијеку

Догађај вијека: У Кореници посље 80 година поново звоне звона православна

Борово има разлога за славље

Стеван Боројевић из Малог Градца, и оре и пјева

Цeрaњe Доњe – Гдe сe дeцa рaђajу ту и сeло живи

Крајина, Косово и Метохија у крилу Светосавља 26.1.2017

Видовданско сабирање Далматинских Срба у ЛазарициБрој посјета: 2348
Број гласова: 0