Пета Крајинада 2. јул 2011 - www.krajinada.com


Статистика посјета
од 12.2.2016

Данас: 17
Јучер: 269
Недељно: 1644
Мјесечно: 9605
Годишње: 33156
Укупно: 383852

Највише посјета
25.8.2018 2736
17. јануар 2016..


Пета Крајинада 2. јул 2011


Eво ja дa рeкнeм коjу. Кaдa сaм досaо у БГ дочeкaлa мe кишa коja je пaдaлa до 12 сaти. Мaло ми je било смор због тогa, aли послe je прошло и бољe нeго што сaм очeкивaо, jeр je било сунчaно врeмe.

Нeћу прeвишe дa пишeм, aли било ми je љeпо дружити сe сa моjим зaмљaцимa и зeмљaкињaмa из Крajинe. Нe пaмтим кaд сaм сe тaко исмиjaо кaо нa Крajинaди. Болио мe стомaк и сузe су ми ишлe колико сaм сe исмиjaо, aли порeд смиjaњa ту je било и пjeсмe, вучeњa конопцa, бaцaњa кaмeнa сa рaмeнa, много зeзaнциja нa рaчун свaког по мaло од нaс.

Eто толико од мeнe и љeп поздрaв свимa коjи су били, a и онимa коjи нису били. До годинe, aко будe срeћe и здрaвљa, опeт сe видимо нa стaром мjeсту сa нeким новим дружeњимa.

 

likota87
3.7.2011.

 Хм... ранијих година када се нађем у ситуацији да требам описати Крајинаду, мени обично лако то иде... Али сада нешто се језик запетљао. Не знам одакле да почнем?

Почећу од помагача, јер свакако они заслужују СВЕ ПОХВАЛЕ! Прво побро, пашо, како год... С обзиром да Рајка није била ове године на Крајинади, то се Класнић прихватио посла и одрадио како ваља... мноого боље него лане

Сада смо поделили посао и свак је обавио своје. Он пиће а ја све остало. Мени је то јутро при куповини помагала и Миња. Да, да... она што стално игра у колу. А на самој Крајинади моја десна рука је била Наташа. Цурица коју не знам како да опишем, јер не само да уме око ђаконија, већ је у ногомету надмашила половину момака и забила им 3 комада... ово се не шалим! Да кажем пар речи око бројности, пошто је мања, него прошле године. Неколико људи који су мислили да дођу на Крајинаду, питали су ме "шта ће бити у случају кише?". Као да је киша икада била проблем... сада почетак јула, а не децембра, па да киша треба да нас плаши.

Један члан КУД Крајина ми каже да чак померимо пету Крајинаду за следећу суботу, на шта сам се само насмејао, што не долази у обзир.

Прво, 2009. године сам насео на ту идеју о померању Крајинаде за дан после, па је то живело неких 3-4 сата, а после смо вратили на већ предвиђену суботу. Тада ме невиђено болела глава, а од оца сам добио невероватно добру моралну лекцију, где се и данас сећам његове реченице: "Шта ти изиграваш? Људи организују велике концерте, светско првенство по киши... а ви не можете Крајинаду?!".

Друго, чак и да је тако... КУД Крајина гостује следеће суботе у Лици, што ће рећи да добар део људи са Крајинаде ће бити доле баш у завичају... Јасно ко дан, пета Крајинада је морала бити у суботу 2. јула 2011. године!


И стварно... сам тај почетак није баш обећавао. У 07 сати сам ја устао, спремио ствари и правац центар да покупујем са Мињом шта треба на пијаци, а после до просторија КУД Крајина да узмем хармонику и гитару. Негде око 8 сати киша почиње да пада... падала је и у пола 10, неких пола сата док сам био у ауту. Могао сам и ја да плачем са њом. Ал' рекох себи "Па нећеш ваљда да будеш ко ови мишеви што се завукли у рупе и боје се кише". Стиже охрабрујући смс, где каже биће сунца и разведравање врло брзо... и стварно би тако.

Изађем ја, а дођоше Наташа и Класнић, па повадимо ствари, с тиме да су побри дозволили улазак са фићком, а мени нису (мито и корупција). Онако ничим изазвани, дођоше нам Личани, а ја би додао гуливери... један велики, а други мали. Углавном, већ смо Наташа и ја почели да слажемо клопицу на овал редом: шунка, кулен, суви врат, ћевапчића, маслинке, сира у 2 варијанте...

Видим ја да ови нерадници и забушанти зевају, тачније цури им вода на уста. Међутим, како сам и ја био глаадаан, то смо ми одмах се прихватили посла и навалили ко да нисмо 3 дана јели. И тада је овај мали гуливер звао Ђурђевка да пренесе извештај о слагању мезетлука на овале, како сам ја вредан и све остало... Па зна она то и без тих преноса.

Већ после тога долази нам људи... Оно беше Далматинска делегација дошла када је грануло сунце, дође и Банија, а оно сунца још више... Почело окупљање око 14 сати, таман се све разведило.

У том првом моменту била је некако гитара доминантна, јер Жељо зна да свира гитару, а не хармонику... А овај Мика се оглушио на захтеве Крајишника! Међутим, склопила се екипа за ногометање која је изашла на мегдан, 5 на 5, где је свака имала по две цуре. И могу да кажем да су се цуре доообро показале на терену... Једна Банијка била је убитачан центарфор, која бије ко да је из Далмације... Далматинке играју босе, њима то не смета. За разлику од Даматинаца, који су пригрлили пиву и није их занимало шта се дешава на терену.

У тој првој утакмици смо поражени 5:2, а ја сам дао наш први гол. Онда следи пауза, да се одморимо и после се играла друга, где смо им вратили петарду 5:1. Да не кажем сада, како је Наташа дала 3 гола, јер не верујем да ће ико поверовати! Цура се добро показала и на голу... Ови Банијци нису могли да дају гол!

Један наш гост из Панчевачке делегације дошао је са својим маленим, Рашом. Мали јест да има 10- ак година, али трчи и удара лопту као одрастао. Свиђа ми се када људи доведу децу. Верујем да му је било занимљиво да игра са осталима. Један абер са ногомета. Мене зову људи и кажу како ме "зове жена" на телефон, да прекинем игру... А оно јавља се друга жена и ја причам на телефон и играм фудбал.

Дошао нам је наш пријатељ Сокол из Русије! Донео чак и неки поклон, али тај што је требао то да донесе, није ни дошао иако нам обећава три године већ да ће доћи.

Додуше, један је испунио обећање, онај из најљуће личке екипе! Добро се показао на фудбалу и код цурица.

После смо се и сликали... али слика нема превише, бар не код мене... јер ја сам хтео да уживам на Крајинади. Догодине ћу морати наћи некога ко ће то да слика и снима, а ми сви да уживамо.

У једном моменту решили да вучемо конпац, то је изгледало мнооого боље него прошле године. Тачније, створио се прави такмичарски дух, јер се конопац вукао неколико пута, ја сам био судија. Неки су чак и руке окрвавили на конопцу, јер је било баш жестоко, било је и падања и навијања и свега. А такмичари жељни победе да сам морао да уредујем ко прави судија.

После смо чак и бацали камена са рамена, јер је мрки вук се сетио да треба да понесе ону своју каменчину. Најдаље је бацио један момак из Книна, колико сам ја мерио 32 стопе. Ја сам узео учешће са осталим момцима, а и цурама и нисам се прославио, али нисам ни задњи Пашо нешто виче да је ваљда бацио више од мене... Да ли јесте или није, појма немам.Коначно се сетио и Мика да узме хармонику и да одсвира једно ужичко... свирао је и после, а и Мрког вука из групе Плитвице морам да похвалим... Прво за свирку, јер се није либио ко лане. Можда је то због жене. Али после је и уживо запевао са момцима. Пао мрак, ништа се не види, а они розгају, све се пролама.

Снежу морам да похвалим, прво на ширењу информација, а друго што је она ове године преузела бригу о специјалитетима, па је направила колаче чупавце, за које верујем да није остао ниједан. Значи, може се и 2 пута удати!

Тамо су нам пришла двојица момака из Книна, који су дошли са своју друштвом, али види се да им је срце крајишко и да су заправо више били са нама. Мада ме изненадило присуство панчевачке екипе, којој упућујем све похвале.

Све до мрака и то мрклог мрака ми смо остали на Крајинади, баш као што треба. Онда пакерај, нисмо ђубре оставили иза себе, већ покупили. И правац кућама, на заслужени одмор!

За разлику од прошле године, нисмо имали толику врућину, јер лане је било 35'С и то мислим да је мало "убило" људе, јер нису могли да издрже тај притисак. Сада је било знатно свежије, самим тиме пријатније.

Хоћу рећи да су они који су одлучили да остану код куће, ипак на губитку. Нама је ипак било лепше... а ја ћу бити слободан па рећи лепше него лане. Јер лане ем је била врућина, ем пуно људи... сада сам имао више прилике за уживање са нашим народом. И заиста, све похвале људима који су дошли, па смо се опет сјајно дружили!

КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!


chule80
3.7.2011.


 
Било добро - нема шта! Свака част организатору. Ко није био заје*ао се,  чак је и време било идеално!

 

Delirijum
3.7.2011.

 Браћо и сестре Крајишници, ја нисам Крајишник, ал' волим Крајину, обичаје, људе и музику. По мом мишљењу КРАЈИНАДА је била феноменална. Захваљуем се ораганизатору и свим Крајишницима који су били на Крајинади, на срдачном дочеку и гостопримству, ХВАЛА ВАМ И НЕКА ВАМ БОГ ДА ЗДРАВЉА И СРЕЋЕ, ПА СЕ ВИДИМО И СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ. ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ  ИЗ ОПОВА... ЖИВЕЛИ!


Mica Preldzija
3.7.2011. 
А како може бити кад се Крајишници окупе. Занимљиво дружење наравно као и прошле године, игра, песма, храна, пиће...Ето поменућу и ја мањи број људи и то је једино што ме је изненадило.

Надам се да ће се организатори потрудити да следећи пут буде лепше време, јер су се неки вероватно прибојавали кише и остали кући. Шалу на страну, похвале организаторима, све је протекло у најбољем реду, нема замерке.
Све у свему...видимо се и следеће године

 


DvorNaUni
4.7.2011.

 


 
Одличaн провод Чулe, одлично дружeњe, aли сa Крajишницимa нe можe бити другaчиje! Похвaлe тeби нa оргaнизaциjи!

 

Snezana81
4.7.2011.

 


 
Људи моjи ja сaм сe толко сликaо дa сe ja нe сeћaм aмa скоро ни jeднe, a тa ниje зaто што су они коjи су сликaли сe крили нeго што сaм ja био мaло попиjо сокa од jeчмa (доктор ми прeпоручио). А нe ствaрно глeдajуци слике  нe могу 90% дa сe сeтим кaд мe увaтишe, aли и нe жaлим сe кaд видим сa кимe су свe сликaли то jeст сa првом дaмом Крajинaдe. Рођо нeмоj свe читaти бaш знaш. хeхeххe

Достa од мeнe и сaмо дa нeшто кaжeм. Нeдa сaм сe нa шeтао од оног кaмeњa до мeстa дe je билa Крajинaдa. Аjмeeee, ногe су мe болeлe. Лaкшe ми je било дa сjeдим покрaj Ђурђе цио дaн но трчкaти до кaмeњa. Рођо слeдeћи пут мe подсeти дa прeнeсeмо онe мaљушнe кaмeнчицe нa мeсто ђe ћe бити Крajинaдa то jeст окупљaњe.

А нe ко зaновeтнa бeнa ићи свaки чaс aмо тaмо. Пa нeк ондa можeш дa нaписeш дa je Крajинaдa код кaмeњa. Ми ћемо кaмeнчицe врaтити одaклe смо узeли нe бeри бригe.

 

mika983
4.7.2011.Нaсмиja мe Микин извjeштaj. Било je бaш љeпо, дрaго ми je што сaм посљe дужeг врeмeнa видjeлa нeкe људe... Нeмa сe врeмeнa писaти, вeчeрaс сe идe у зaвишaj...


Minja
6.7.2011.


 
Крајинада ко Крајинада... ко је био, провео се одлично, рећемо на примјер ја... Чуле је све описао у детаље, тако да мени преостаје, само да кажем... Да, друже Чуле, баш тако је било, и ја ту ништа више не би диро.Све похвале организаторима, на одличној организацији Крајинаде и ове године...видимо се најкасније прве (или друге) суботе 2012 године.


 

Obrovac
8.7.2011.Ни ове године нисам могла бити на Крајинади цијели дан, али оно време које сам провела тамо било је дивно. Јесте било мање људи него прошле године, вјероватно највише због најављене кише, али је атмосфера била много боља. Пјевало се, играло и свирало што је, чини ми се, на прошлогодишњој Крајинади доста недостајало.Драго ми је што сам видјела неке драге људе које дуже време нисам имала прилике да видим. Посебно хвала онима који су превалили далеке путе да би тај дан дошли на Аду. До сљедећег виђења, живи и здрави били!


Djurdjevak
6.8.2011.
 
Tags:
KRAJINADA
2007
ADA CIGANLIJA


Чланак има: 2446  посјета
Број гласова: 1215

Оцијените нам овај чланак:

НАЈАВА ДОГАЂАЈА