Помозимо обнову нашег православног манастира Свете Ане код Дарувара Славонији - www.krajinada.com

12. јун 2021.


ПОМОЗИМО ОБНОВУ НАШЕГ ПРАВОСЛАВНОГ МАНАСТИРА СВЕТЕ АНЕ КОД ДАРУВАРА СЛАВОНИЈИ


Српска православна светиња која се налази у Епархији Славонској (Република Хрватска) у селу Доња Вријеска покрај Дарувара, налази се у катастрофалном стању. О манастиру Успенија Свете Ане који потиче из 15. вијека, брине игуманија Герасима и једна монахиња.

Мати Герасима, која је донедавно живјела у Грчкој, више од једне деценије, гдје се и замонашила са благословом духовног оца, садашњег српског Патријархаг Порфирија Перића, преко друштвених мрежа поделила је фотографије манастира, потресне призоре његове спољашности и унутрашњости, апелујући на добронамјерне људе да помогну обнову светиње.

“Нема више улепшавања стварности. Послије три године борбе са крајњим сиромаштвом, без икаквих мјесечних примања ни од наше Цркве ни од државе, сем неке цркавице од 130 EUR коју добијамо као социјалну помоћ из Републике Србије, са влагом која продире у плућа и кости и пацовима који пробијају зидове трошног конака, морамо се обратити нашем народу. Желим да видите, браћо и сестре, како изгледају услови у којима наше сестринство живи, у 21. вијеку. Нека фотографије саме говоре, тихо, без ријечи. Нема снажније поруке. Не требају нам лајкови, већ конкретна помоћ”, навела је игуманија ове светиње.

Током последњег рата у Хрватској манастир је претрпио извјесна оштећења, нарочито монашки конак. Мати је подсјетила да је са благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија Радовића, 2018. године дошла у ову запуштену и заборављену шестовјековну светињу, када је и започела духовна обнова.

“Блаженопочивши Митрополит до краја свог овоземаљског живота, није заборављао сестринсво упућујући нам неопходну новчану помоћ, храну а у пар наврата и намјештај”, казала је игуманија, наводећи да су се након његовог одласка монахиње поново суочиле са бројним проблемима због чега су приморане да се обрате за помоћ.

На материјалну обнову ова српска светиња и даље чека, остајући и поред свих историјских невоља и искушења непоколебљиво на западном бранику Православља.

Мати Герасима нада се да ће добри људи да помогну.

“Уз Божију помоћ, жеља нам је да изградимо нови монашки конак, да ми монахиње живимо достојанствено и узносимо свагда молитве за цио свијет у овој нашој крајње сиромашној светињи која већ шест вјекова стоји на бранику православља. Нека би Господ благословио ову нашу намјеру. Благодарне у Господу нашем Исусу Христу”, поручила је мати Герасима.

Девизни жиро-рачун на коју се може помоћи сестринству Манастира Успенија Свете Ане у Доњој Вријески:

IBAN: ХР5824020063209336910

SWIFT: ЕSBCHR22

Адреса:
Манастир Свете Ане
Доња Вријеска 59, Ђуловац,
43500 Дарувар, Хрватска


Монахиња Герасима (Тања Тинтор)

PAYPAL налог


Манастир је у вријеме Турака, бивао пљачкан и претваран у шталу, а обновљен је доласком патријарха Арсенија Чарнојевића и игумана Нићифора Јовановића 1730. године.

Црква, споменик културе, први пут је значајније обнављана у 19. вијеку, а други пут од 1904. до 1907. Отада је прошло више од сто година, а посљедице небриге су данас итекако видљиве.

Од шездесетих година прошлог вијека, до почетка рата деведесетих, у манастиру су живјеле двије монахиње, настојатељица Анастасија и монахиња Теодора. Настојатељица Анастасија, изгнана, преминула је у Даљу, а њени посмртни остаци су пребачени у манастир Гргетег, на Фрушкој Гори гдје се преселила и монахиња Теодора, која је преминула и сахрањена поред своје духовне мати Анастасије.Аутор: И.Р. Миловић
Извор: srpskenovinecg.com
Tags:
MANASTIR SVETA ANA
OPSTINA DARUVAR
EPARHIJA SLAVONSKA
MATI GERASIMA
MITROPOLIT AMFILOHIJE
DONJA VRIJESKA
SELO DJULOVAC
IGUMANIJA ANASTASIJA


Оцијените нам овај чланак:
Број посјета: 449
Број гласова: 0