У Борову играла представа која чува сећање на хероину Милунку Савић - www.krajinada.com

2. новембар 2018.


У БОРОВУ ИГРАЛА ПРЕДСТАВА КОЈА ЧУВА СЕЋАЊЕ НА ХЕРОИНУ МИЛУНКУ САВИЋ


Представа „Милунка“ је прича о српској хероини Милунки Савић, жени са највише војних одликовања у историји. Весна Станковић је глумица Југословенског драмског позоришта, а „Милунка“ је њена ауторска представа за коју је написала текст и која је настала у продукцији Театра Балкан Нови Покрет.

Ова представа постављена је поводом обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата и за ове четири године играна је више од 160 пута. Боровска публика имала је прилику да је погледа 19. октобра.

– Са овом представом сам обишла неколико континената и мислим да ћу је играти до краја живота. Ова представа је рађена на основу докумената и исказа савременика Милунке Савић.

Покушала сам да у реплике ставим њене праве речи на основу прича које су ми причали њени унуци, праунуци, снаје и сви они који су је познавали док је била жива. То је једна лекција о животу, родољубљу и о човекољубљу – каже о представи глумица Весна Станковић.

 


Сама отхранила 37 деце

Милунка Савић рођена је у селу Копривница код Јошаничке Бање 1892. године, а умрла у Београду 1973. године. Учествовала је као добровољка у оба Балканска рата под мушким именом, а као жена добровољац пријавила се и у Први светски рат где се посебно истакла као бомбаш у Колубарској бици. До данас је остала жена са највише одликовања у историји ратовања (укупно 12 медаља за храброст), међу којима и два француска ордена Легије части и медаљу „Милош Обилић“. Без обзира на храброст и патриотизам који је током ратова показала, Милунка Савић је након демобилизације живела изузетно тешко радећи као чистачица.– Милунка Савић је родила једну ћерку, усвојила још три, а укупно је отхранила 37 деце без помоћи државе и од своје плате чистачице. Она је поносно носила ту метлу, као што је и у рату поносно носила пушку. Сматрала је да Србе и Србију може спасити само знање и образовање. Моја је мисија да се овакве личности не заборављају. Због заборављања склони смо да многе ствари понављамо. Само ако будемо свесни ко смо, шта смо и шта имамо, имамо шансу да у будућности не направимо исте грешке – истиче Весна Станковић.

 


Представа у Борову имала је и хуманитарни карактер

Прича о Милунки Савић испричана кроз монодраму заинтересовала је и многе мештане Борова и околних места да дођу да погледају представу па је тако сала Дома кулутре која броји 144 места била до краја испуњена. ВСНМ у општини Борово је организовало представу уз подршку Министарства културе Републике Србије.

– Написали смо један пројекат поводом сто година од завршетка Првог светског рата у којем смо хтели да ставимо акценат на мир који нам је свима потребан. Ова представа је први део пројекта, а други део биће ускоро када ћемо организовати једнодневни историјски квиз знања за ученике основних школа у Борову и Трпињи. На тај начин деца ће продубити своја сазнања о Првом светском рату и великој победи српске војске – каже председник ВСНМ Борово Душан Латас.

Представа „Милунка“ имала је у Борову и свој хуманитарни карактер. Сав прикупљени приход од проданих улазница ићи ће у сврху лечења младог мештанина Ђорђа Дробића који је пре девет месеци тешко страдао у саобраћајној несрећи и задобио тешке телесне повреде.

 

 

Никола Милојевић
Извор: Срби.хр
22.10.2018

 
Tags:
ISTOCNA SLAVONIJA
BOROVO SELO
MILUNKA SAVIC
HEROINE JUNAKINJE
VELIKI RAT
OPSTINA VUKOVAR


Оцијените нам овај чланак:Поврaтком у Штиково Ненадићи оживeли и сeбe и сeло

Породица Лончар: Повратком у Горњи Карин заборавили на Нови Сад

Једна мајска, крајишка журка у Батаји

27. Сијело Тромеђе: Гори земља, гори камен 14.07.2023

Девети Лички вишебој у Апатину 02.08.2009

Село Медак: Живот Личана подно Велебита

У Удбини није лако опстати, али без ње је тешко живети

У Борову играла представа која чува сећање на хероину Милунку СавићБрој посјета: 1755
Број гласова: 5